Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz

Zapalování

4. 2. 2013

Zapalování doutníků je v pořadí čtvrtou fází tohoto rituálu. K zapalování lze použít cedrové dřívko, speciální doutníkové zápalky, klasické bezpečnostní zápalky či zapalovače určené pro doutníky. Osobně volím cedrové dřívko a dlouhé zápalky, protože se mi tyto způsoby zapalování líbí nejvíce. Rozhodně čemu byste se měli vyhnout, jsou benzínové nebo obyčejné plynové zapalovače. Nevypadá to zrovna vzhledně a navíc benzín v zapalovači vám může podtrhnout a tím zkazit chuť doutníku.

Sirka a konec doutníku by při zapalování měli svírat úhel 45°, přičemž plamen se neměl přímo dotýkat okraje doutníku,aby nedošlo ke spálení krycího listu nebo náplně. Doutník chytne sám pouhým sáláním tepla z plamene sirky,či cedrového dřívka.Při zapalování doutníkem otáčejte o 360°, aby došlo k rovnoměrnému zapálení. Doutník je správně zapálený, pokud jsou všechny jeho části rozžhavené včetně okrajů krycího listu. Napoprvé se to jistě povést nemusí, ani mně se to porpvé i podruhé nepovedlo, ale po nějakém čase chytnete správný odhad a doutník zapálíte na co nejmenší množství sirek nebo 1 kusu cedrového dřívka.

Po zapálení doporučuji dvakrát nebo třikrát krátce popotáhnout a vydechnout, aby se doutník rozžhavil na správnou teplotu a nedošlo k jeho samovolnému zhasnutí.

 

 

zapalovani.jpg

 

 

Autor: Snekmen